Luonnonkosmetiikka ja synteettinen kosmetiikka, mitä nämä termit tarkoittavat ja miten ne eroavat toisistaan?

blob

Kosmetiikassa käytettävät ainesosat ovat aina kemiallisia aineita, oli kyse luonnonkosmetiikasta tai synteettisestä kosmetiikasta. Synteettiset aineosat ovat laboratorio-olosuhteissa valmistettuja aineosia, kun taas luonnonkosmetiikassa käytetään luonnosta peräisin olevia raaka-aineita ja aineosien luonnollisuuden lisäksi niiden valmistuksessa kiinnitetään erityisesti huomiota siihen, miten tuotteen elinkaari vaikuttaa ympäristöön ja ihmiseen.

 Näiden kahden eri tavalla valmistettujen raaka-aineiden molekyylirakenne voi olla täysin samanlainen koska luonnon molekyylien rakenteita on opittu toistamaan laboratorio-olosuhteissa. Tämä mahdollistaa sen että materiaalia ei tarvitse kerätä suoraan luonnosta. Jos molemmat aineet ovat täysin puhtaita, oli sitten luonnosta eristetty tai synteettisesti valmistettu, teholla ei ole kemiallisesti mitään eroa samanlaisesta molekyylirakenteesta johtuen.

 Aineosien alkuperästä ei voi automaattisesti päätellä tuotteen tehokkuutta, moni asia vaikuttaa. Suurin osa kosmetiikasta yhdistää sekä synteettisiä, että luonnon raaka-aineita. Osa raaka-aineista saadaan puhtaammiksi synteettisin menetelmin, joka on yksi syy siihen että aina kaikkia aineosia ei haluta korvata luonnon raaka-aineilla. Jos kaikki kosmetiikassa käytetyt raaka-aineet haluttaisiin korvata luonnon aineilla, niitä ei riittäisi käyttöön kestävällä tavalla. Nykyään luonnonkosmetiikkaan panostetaan paljon, ja saatavilla on luksussarjoja, joiden valmistamisessa myös raaka-aineiden kestävä tuotanto on huomioitu. Usein luonnon raaka-aineiden käyttö on kustannuskysymys, sillä kerääminen on hidasta ja käsittely kallista. Tämä vaikuttaa tietenkin myös lopullisen tuotteen hintaan.

 Myös kosmetiikan turvallisuus puhuttaa paljon ja jakaa kovasti mielipiteitä. Toiset uskovat ja vannovat synteettisesti valmistetutun kosmetiikan tehoon ja laatuun, toiset luottavat luonnon tehoaineisiin eivätkä missään nimessä halua elimistöönsä mitään synteettistä. Kosmetiikkalainsäädännön näkökulmasta näillä ei kuitenkaan ole eroa, sillä samat määräykset koskevat molempia. Luonnon raaka-aineet eivät aina ole turvallisuuden tae yleisistä uskomuksista huolimatta, vaan aineosille voi olla allerginen, oli sitten kyse kummasta vain valmistustavasta. Aineosien soveltuvuus tai paremmuus suhteessa toiseen on yksilöllistä, mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi toiselle. Ihana asia on se, että olit sitten kumman linjauksen kannattaja tahansa, valikoimaa on saatavilla valtavasti, ja omien mieltymysten ja periaatteiden takana on tänä päivänä helpompi seistä kuin ikinä!

blob